Taramul lamailor
Cum e pe Tărâmul Lămâilor?
28 February 2018
Povestea Slujitoarei
Povestea Slujitoarei. O cronică de carte.
25 March 2018
Show all

Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău

Bunica mi a zis sa ti zic

Bunica mi a zis sa ti zic

Pagini: 474

Traducerea: Andreea Caleman

Editura: ART | Colecția Musai

Nota: 9

Nu am citit „Un bărbat pe nume Ove”. Nu încă, cel puțin. Am văzut însă filmul – En man som heter Ove (2015) – și mi s-a părut o frumoasă poezie suedeză.

Era o seară de sâmbătă ploioasă când m-a găsit cartea. „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” mi-a apărut într-o librărie frumoasă de lângă Cișmigiu, m-a cuprins între copertele ei și nu mi-a mai dat drumul până nu am scos cardul ca să o iau cu mine acasă. Așa că „poftiți, cardul, dați-mi Bunica. Mulțumesc, O seară frumoasă!”

Mi-a plăcut de la prima pagină. Pentru că, indiferent dacă ai 7, 27 sau 77 de ani ai nevoie de eroi. Eroi dintr-aceia adevărați, cu super-puteri. Eu am în jurul meu o mulțime! Super-eroina care nu obosește niciodată, super-eroul care glumește mereu, în orice condiții și te face să zâmbești, super-eroii care împart tot ce au cu ceilalți, ș.a.m.d.

Fredrik Backman

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Nu am subliniat aproape nimic în cartea asta, cu toate colțurile făcute ferfeniță de atâta purtat-peste-tot. Nu am avut timp pentru că am devorat paginile, una după alta. Am râs, am plâns, am zâmbit nostalgic, m-am îngrijorat, m-am speriat, m-am bucurat. Am simțit că sunt în urma Elsei cu vreo doi pași, în fiecare dintre aventurile pe care le-a avut.

My Grandmother Asked Me to Tell You She’s Sorry este o carte mai mult decât plăcută. E inteligentă, amuzantă și plină de emoție. Dacă Backman a scris-o sau nu după o rețetă, nu știu. Dar știu că toate elementele ei, pagină cu pagină, sunt înduioșătoare și numai bune de avut aproape atunci când ai un moment de „Ce să mai citesc?”.

Timpul se măsoară în veșnicii de basm, monștrii se pot dovedi prieteni și, ca în viața fiecăruia dintre noi, toate pildele sunt culese din ceea ce ni se întâmplă. O aventură strașnică și o poveste nemaipomenită!

Pasaje preferate

„Casa oricărei bunici are un miros special. Pe care nu-l uiți niciodată. E un bloc obișnuit. În mare. Cu patru etaje și nouă apartamente. Și miroase a bunica. Și a cafea, bineînțeles. Întotdeauna miroase a cafea. Are reguli de ordine interioară clare, înșirate pe ușa spălătoriei, sub titlul „Pentru confortul și bunăstarea tuturor”, unde confort e subliniat de două ori. Mai are un lift mereu stricat, pubele pentru sortarea gunoiului în curtea interioară, o bețivă, un câine de luptă și o bunică.”

„Ninge din nou și Elsa hotărăște că oamenii care-i plac trebuie să-i placă mai departe, chiar dacă au fost dobitoci mai demult. Că altfel se termină cam repede oamenii din jurul tău dacă-i descalifici pe veci pe toți cei care s-au purtat ca niște dobitoci cândva. Se gândește că asta trebuie să fie morala acestei povești de Crăciun. Că așa sunt toate poveștile de Crăciun, cu morală.”

Lectură cu folos!

Surse foto: telefonul personal, www.boktugg.se

2 Comments

  1. Daniela says:

    Ce mult îmi place cum e structurată recenzia şi ce frumos vorbeşti despre carte! Încă o dată mi-ai făcut poftă de ea! ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>