Usa - Magda Szabo
Ușa – Magda Szabó
21 September 2015
Fragonards Grasse
O zi în Grasse, capitala mondială a parfumurilor
3 October 2015
Show all

Aurora Liiceanu – Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor

Aurora Liiceanu - Calurile, Smintelile - Psihologiile romanilor

Aurora Liiceanu este scriitor-psiholog. Are un penel aparte, în care regăsesc de fiecare dată concepte din psihologie sau sociologie și, cele pe care le găsesc cu adevărat savuroase, vin argumentate de exemple palpabile.

De data aceasta, Aurora Liiceanu își împarte volumul în două linii generoase: pe de o parte relatările convorbirilor de pe vremea când modera la Tele7abc emisiunea “Linia fierbinte” – situație în care trebuia să gândească rapid răspunsul psihologului și de cealaltă parte, monografia satului Surani, pictat prin prisma unor personaje cel puțin universale precum Maria, Elena sau Ana. Mărturisesc, nu m-am uitat nici o clipă în interiorul cărții, atunci când am ales-o din raft. Știu doar că am văzut titlul și mi s-a făcut brusc dor de facultate, de sociologie, de interviuri și de analize calitative. Am luat-o imediat ce Aurora Liiceanu a terminat de făcut recomandările de cărți pentru care era invitată și-am fugit pentru autograf.

Aurora Liiceanu Valurtile, smintelile, pacatele. Psihologiile romanilor

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Liniile în care creionează autoarea mentalitatea socială românească (o realitate pe care am cunoscut-o prin intermediul acestor relatări) și anatomia unui sat a cărui locuitori sunt personaje pe cât de autohtone, pe atât de străine de tot ce am cunoscut eu până acum. Este o carte pe care o poți găsi explicativă pentru formarea identității unui individ, în funcție de contextul în care se naște și crește. E un volum robust, cu o structură eclectică, însă bine închegată. 

Pasajul preferat?

“Timpul lucrează de regulă împotriva iubirii, a unui tip de iubire. Timpul erodează afectivitatea, dar absența face ca schimburile afective, exersarea a ceea ce psihologii americani numesc togetherness să nu funcționeze. Așa că expresia “ochii care nu se văd, se uită” conține, fără îndoială, un adevăr.”

“Natura umană este aceeași peste tot. Există vieți paralele, dar mai există și relații de ostilitate, care durează toată viața. Cum altfel s-ar putea explica acele crime despre care aflăm din ziare?”

“O mulțime de lucruri poți afla de la Veta dacă îi câștigi încrederea. Dintre ele, multe sunt cele care au pus-o și o pun și pe ea pe gânduri. Dar, dacă poți afla multe lucruri, ceva nu vei afla deloc. Nume. Spusele Vetei sunt mereu însoțite de “se zice că…”. Vorbe spuse cu aer îndoielnic. Am spus deja că Veta emană discreție. De la ea poți pleca pe gânduri, pentru că pare că se îndoiește chiar de posibilitatea ei de a ști. Și, ca să te convingă, ea adaugă: “Că cine organizează roșia și cine organizează pe ardei să fie iute?”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>