28 Chestionarul lui Proust  - Joanna Neborsky
Chestionarul lui Proust  – Joanna Neborsky
28 April 2020
Dulcele bar J.R. MOEHRINGER
Un gentleman la Moscova – Amor Towles
30 April 2020
Show all

O cale îngustă spre nordul îndepărtat – Richard Flanagan

29 O cale îngustă spre nordul îndepărtat - Richard Flanagan

De ce citești?

O întrebare la care am cel puțin 100 de răspunsuri diferite. Pentru că fiecare carte poartă cu ea un gând ascuns, nedescifrat pe care numai autorul ei cred să-l poată cunoaște. Cred cu tărie că fiecare carte își are tainele și misterele ei și că tare ne-ar mai plăcea să le aflăm, de s-ar putea. Și mai cred că nu le vom afla, pentru că tocmai asta e frumusețea umbrei lor…

Pentru că fiecare carte pe care o citesc mă face mai bună, mai empatică, mai ancorată, mai atentă. Atentă la mine, dar și în jurul meu. Pentru că fiecare carte are eroi și antieroi, modele de „așa da” și „așa niciodată”. Fiecare carte așază între paginile ei exemple, tipare, personalități peste care ai vrea să te suprapui și șabloane pe care ai vrea să le ocolești.

Pentru că fiecare carte este o cale. De data aceasta, una spre nordul îndepărtat.

 

Pe scurt, povestea îl are în primul plan pe Dorrigo Evans, un chirurg australian deportat într-un lagăr japonez în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care este constrâns să construiască, alături de prizonierii de război aliați, „Calea ferată a morții, linia feroviară de patru sute cincisprezece kilometri dintre Thailanda și Birmania. O întreprindere supraomenească, în care își vor pierde viața peste o sută de mii de oameni. Dorrigo face tot ce-i stă în putință pentru a-și salva tovarășii de la înfometare, de holeră, de persecuții. Intriga se coagulează atunci când, bântuit de amintirea unei povești de dragoste trăite cu doi ani în urmă, Dorrigo primește o scrisoare care îi schimbă pentru totdeauna cursul vieții.

O cale îngusta spre nordul îndepartat - Richard Flanagan

De găsit pe Editura Litera.

Iar dacă ați citit O cale îngustă spre nordul îndepărtat, atunci cred că v-ar plăcea și: Zile fără sfârșit de Sebastian Barry sau Moartea unei călăuze pe râu de Richard Flanagan.

#30booksfor30days

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>