Madrid e raiul iubitorilor de frumos! Da, e o declarație absolut personală, vinovată de subiectivism, pentru că (a câta oară am spus deja?) Madrid-ul se află pe un loc înalt în topul celor mai frumoase locuri pe care le-am văzut până acum. 

Apropo, știați că  în #Madrid se găsesc 92 de muzee? Și 132 teatre? Și că Miguel de Cervantes, Jose Ortega y Gasset, Penelope Cruz, Placido Domingo și Agatha Ruiz de la Prada sunt născuți în Madrid?

Dar revin la muzee. În Madrid, am reușit performanța de-a face 21 km pe jos, într-o singură zi. Una din zilele cele mai “puțin umblate” a fost de 15 km, și a coincis cu ziua în care am vizitat Prado și Thyssen-Bornemisza. Iar pentru că pe mine m-au impresionat atât de mult locurile astea speciale care m-au infuzat transparențele artistice, mi-am propus să scriu câte puțin despre fiecare.

Muzeul Prado, Madrid

În față la Prado, cu afișul expoziției lui Ingres în spate.

Prado, Madrid

De pe scările muzeului, verde cât vezi cu ochii. 

Prado, Madrid

Muzeul Prado

1. Museo del Prado

Cel mai important muzeu al Spaniei, Prado este… desăvârșit. Nu pot să vă spun ce-a însemnat pentru mine să mă plimb în sălile lui, să mă așez stingherită în fața unor lucrări semnate de Francisco de Goya, Diego Velázquez, El Greco, Titian, Peter Paul Rubens sau Hieronymus Bosch (acestea fiind doar câteva highlight-uri ale colecției permanente). Prado a născut în mine și pofta de culoare, de formă și de frumosul unor tablouri-simbol. 

Pentru mine Ingres a constituit bucuria supremă, pe lângă toate celebritățile artistice pe care le-am mângâiat cu privirea. M-am pierdut în albastrul tabloului care o înfățișează pe Louise de Broglie, Contesă de Haussonville și în privirea seducătoare a exoticei La Grande Odalisque.

Am stat peste 5 ore la Prado. Și-as mai fi stat încă cinci.

Museo Reina Sofía, Madrid, Spania

Museo Reina Sofía - Dali

2. Museo Reina Sofía

Muzeul Sofía este muzeul dedicat artei spaniole din secolul XX și are câteva comori pe care vi le recomand din inimă, mai ales pe cele semnate de Pablo Picasso și Salvador Dalí. The Masterpiece este, fără îndoială Guernica lui Picasso – o pictură pentru care am făcut o mică obsesie în urmă cu un an, după ce i-am înțeles povestea. Evident, puteți vedea și piese importante din portofoliul unor pictori precum Juan Gris, Joan Miró, Julio González, Antoni Tàpies, Pablo Gargallo, Pablo Serrano, Lucio Muñoz, Luis Gordillo, Jorge Oteiza sau José Gutiérrez Solana. 

Museo Reina Sofía

Găzduit în primul spital construit în Madrid, muzeul te poartă prin culoare largi și înalte și te lasă să descoperi o grădină interioară intimă, familiară… n-aș putea spune cu exactitate de ce. Vi-l recomand dacă vă pasionează arta modernă sau dacă sunteți măcinați de amorul pentru arta spaniolă.

Thyssen, Madrid

3. Thyssen-Bornemisza Museum

Gândiți-vă la cel mai atipic muzeu. Apoi vizitați Thyssen! Nu am făcut poze înăuntru pentru că efectiv am căscat gura la Dali, la Paul Cézanne și Van Gogh.

Museo_Cerralbo_in_Madrid_Spain
Vă închipuiți că nu mi-am permis să fac fotografii, așa că vă arăt doar unul dintre saloanele care m-au sedus. Sursa foto: commons.wikimedia.org

4. Museo Cerralbo

Situată în zona turistică Princesa, casa-muzeu Ceralbo este cea mai frumoasă experiență după Versailles, Paris. Casa, apartinând lui Enrique de Aguilera y Gamboa, Marquis de Cerralbo păstrează atmosfera unei nobile case opulente din secolul 19. 

Palacio del Cristal

Danh Vō

5. Palacio de Cristal

Aflat în Parcul Retiro, Palatul de Cristal este o construcție inedită, cu o structură creată doar din sticlă și metal, de o frumusețe și transparență absolute. Construit în 1887, de către Ricardo Velázquez Bosco, Palatul de Cristal adăpostește permanent expoziții de artă. În februarie, m-a minunat o expoziție de artă abstractă, o instalație din oase creația lui Danh Vō  – Destierra a los sin rostro / Premia tu gracia (Banish the Faceless / Reward your Grace). În general, instalațiile și sculpturile lui strigă către întoarcerea la originile omului, la primele intersecții culturale și sociale.

Așa că instalația lui  se bucură de o capsulă cu o arhitectură unică, năucind cu un soi de nostalgie arheologico-paleontologică. Pff, prea multe cuvinte lungi. Rezumând, un vis frumos!

Palacio de Velázquez. Parque del Retiro

andrzej_wroblewski

6. Palacio de Velázquez. Parque del Retiro

Locul în care l-am descoperit pe Andrzej Wróblewski și-al său hit Verso / reverso este un muzeu cu o tăcere impusă.  Un spațiu atemporal, minimalist, în care puteți intra gratuit iar expozițiile se anunță spectaculoase. La Andrzej Wróblewski, am experimentat un alt fel de galerie de artă: fiecare tablou avea două fațete, de unde și numele expoziției, iar liniile umpleau o tristețe cu accent rusesc.

Și acestea sunt doar o parte din locurile în care te pierzi și te găsești fascinat. Un Madrid încântător vă doresc!

4 Comments

 1. Julia says:

  Frumos în Madrid! :) L-am vizitat, pentru prima dată, la sfârșitul lui 2015, petrecând acolo sărbătorile de iarnă! 😀
  Mi-au plăcut locurile văzute, parcurile, catedralele, nebunia de pe străzi, clădirile din centru… foarte, foarte fain! Și ar mai fi fost atâtea de văzut, bineînțeles… În afara Madridului am fost în San Lorenzo și Segovia… frumoase locuri pentru o plimbare! 😀

  • Georgiana Ciofoaia says:

   @Julia, să știi că m-ai făcut curioasă cum găsește Crăciunul Madridul! Cât despre sentimentul de „neterminare” a locurilor frumoase de văzut, simțit, gustat, te înțeleg cum nu se poate mai bine! Cum a fost în San Lorenzo? Despre Segovia am citit multe însă de data asta n-am ajuns acolo, am preferat să descopăr Toledo și legendele lui. Segovia și castelele rămân pe lista cu lucruri de văzut la întoarcere. Mă bucur tare că-mi împărtășești entuziasmul ăsta nebun pentru Madrid! E un oraș-spectacol! ^_^

   • Julia says:

    Da, e spectaculos, într-adevăr! 😀 Despre Crăciun, ce să zic… multe străzi luminate cu fel și fel de instalații, un brad imens în centru și alți brazi mai mici, dar cu toții din fier, nebunie maximă pe străzi… dar bineînțeles că nu simți acea atmosferă de Crăciun ca acasă! :) Dacă ajungi vreodată în perioada aia, trebuie să guști Roscon de Reyes – un desert foarte important pentru ei, asemănător la gust cu cozonacul nostru! În interior se găsește o jucărie mică și/sau un bob de fasole! Ideal ar fi să nimerești jucăria, ceea ce înseamnă că vei avea noroc, haha… În San Lorenzo mi-a plăcut la nebunie. Străduțele înguste și în pantă îmi aduc aminte de Sibiu! :) Acolo am vizitat El Escorial – palatul unde se odihnesc majoritatea regilor care au domnit în Spania! Panteonul, unde se află sicriile, e impresionant! El Escorial e imens… are multe săli, bibliotecă, mănăstire, grădini… În Segovia am ajuns în aceeași zi, dar era deja seară, ala că nu am putut stat foarte mult… am admirat Apeductul și Catedrala din afară și cam atât! Restul, pe data viitoare! :)

 2. Georgiana Ciofoaia says:

  Roscon de Reyes – notat. Auleeeeu, câte delicii și câte nebunii de gusturi senzaționale am încercat în Spania! Așa că o specialitate nouă (dacă mai are și surprize) e bine sosit! ^_^ M-am uitat la imagini cu San Lorenzo (acum) și cu Segovia (imediat ce-am ajuns în țară), nu de alta dar ca să știu ce-mi rămâne de vizitat, cum foarte bine spui, data viitoare.

  Ah, Julia mă bucur tare că m-ai găsit și că m-a inspirat! Numai de oameni frumoși și călătoriți s-avem parte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>